Hoog contrast

Er zijn zoveel stappen die je kunt ondernemen om energiezuiniger te leven, maar alleen jij kunt inschatten welke stappen het best bij jou passen. Hoe leef jij duurzamer? Gewoon zo! Deze tips & tricks helpen jou bij het verduurzamen van jouw huis en leven.

Slimme tips

Denk bijvoorbeeld aan de juiste temperatuur van jouw thermostaat, het verminderen van watergebruik door een waterbesparende douchekop of het verminderen van energiegebruik door het uitzetten van je apparaten. Zo werken we samen naar een energieneutraal Drenthe in 2040!

Kleine stapjes

Korter douchen én luisteren naar de beste nummers? Met de Gewoon zo! Playlist op Spotify vind je allemaal nummers van rond de 5 minuten. Is het nummer afgelopen? Dan weet je dat je onder de douche vandaan moet! Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht in plaats van 9 minuten bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas en bespaart hiermee €70,-. Je luistert de playlist hier.

Uit onderzoek blijkt dat het licht het vaakst blijft branden in de keuken (49%), de badkamer (28%), de slaapkamer (27%) en de woonkamer (26%). Maar door de lichten uit te doen bespaar je al snel €100,- op je totale energierekening! Geld én energie besparen? Doe met het gezin een wedstrijdje lichten uit: wie vergeet de lichten uit te doen bij het verlaten van de kamer moet de volgende dag de vaatwasser uitruimen!

Folie die je niet ziet, maar waarvan je de impact wel merkt: om warmteverlies tegen te gaan, plak je radiatorfolie achter je radiator. De warmtestraling aan de achterkant wordt met 75% – 95% verminderd, waardoor je je huis sneller verwarmt. Zo bespaar je gemakkelijk op je stookkosten. Mooi meegenomen!

Maak juist in de winter goed gebruik van de zon! Open de gordijnen wanneer de zon op het raam staat en houd de deuren van de kamer dicht. Zo warmt de kamer lekker op. En dat zonder de thermostaat hoger te zetten!

Heb je het koud in huis? Zet dan niet direct de thermostaat hoger. Ren in plaats daarvan twee keer de trap op en af. Of voor de echte krachtpatsers: doe 15 push-ups. Wedden dat je het direct weer warm hebt?

Wat is jouw slimste energiebesparende tip?

  Mijn tip
  Bericht ontvangen als jouw tip gebruikt wordt , ik wil een bericht ontvangen als we jouw tip gebruiken (optioneel)

  Je voornaam

  Je e-mailadres

  Condities accepteren


  Verzenden

  Velden met een * zijn verplicht.

  Samen bereiken we meer! Hoe verlaag jij jouw energiegebruik? De beste tips zetten we op de website en delen we via onze social media-kanalen.

  Grote stappen:

  Doe eens een rondje door je huis: heb jij nog gloeilampen in gebruik? Vervang die dan door ledlampen. En heb je buitenverlichting? Kies dan voor lampen op zonne-energie. Als je een lampje bij de voordeur hebt, is een beweegsensor slim. Dan staat de lamp niet onnodig aan als er niemand is.

  Nieuwe badkamer? Laat dan een douche-wtw plaatsen. Wtw staat voor warmteterugwinning. Met een warmtewisselaar gebruik je de warmte van het wegstromende douchewater om het koude water alvast op te warmen. Dat scheelt gas en stroom en zorgt daarmee voor een lagere klimaatimpact én een lagere energierekening! Na 5 jaar heb je je investering alweer terugverdiend.

  Het Drents Energieloket weet álles van energiebesparing. Ze helpen je graag verder met bijvoorbeeld vragen over subsidies, isolatie en zonnepanelen. Dus wil je goed, onafhankelijk en gratis advies om energie te besparen of duurzame energie op te wekken in jouw woning? Bel het Drents Energieloket: 085 – 792 01 58.

  Je wilt je huis graag beter isoleren, maar waar begin je? Een goede tip is om eerst het stappenplan van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) te doorlopen. Met deze subsidieregeling krijg je een tegemoetkoming voor je investering in een warmte­pomp, zonneboiler, warmtenet-aan­sluiting of één van de 5 typen isolatie­maatregelen. Het werkt simpel, je kiest tenminste 2 isolatiemaatregelen. Een combinatie van één isolatiemaatregel met een investering in een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet mag ook. Vervolgens check je de voorwaardes waar jouw investering aan moet voldoen. Je koopt de materialen en laat ze installeren. Als laatste stap vraag je de subsidie aan bij het ministerie van Economische Zaken, uiterlijk 12 maanden na de installatie van de maatregelen.

  Ben je woningeigenaar in Drenthe? Dan ligt er een tegoed van €50 voor je klaar. Deze kun je tot en met 31 december 2021 gebruiken voor diverse energiebesparende producten. Inmiddels zijn er al ruim 13.000 bonnen van de in totaal 18.000 waardebonnen verzilverd, dus wees er snel bij! Alle woningeigenaren in Drenthe hebben een brief van hun gemeente ontvangen waarin staat hoe je het tegoed kunt verzilveren.

  Kijk voor meer informatie op haaldewarmteinhuis.nl/waardebon

  Ben je al goed bezig met je energiebesparing maar weet je eigenlijk niet zo goed wat jouw inspanningen opleveren? Pak er dan eens een energiemanager bij! Dit is een slimme app of apparaat dat jou van dag tot dag vertelt hoeveel gas of stroom je verbruikt. Dat maakt energie besparen een stuk leuker! Op de website van milieucentraal vind je hier meer informatie over. Ook helpen ze je met het kiezen van jouw ideale energiemanager!

  Wat is jouw beste energiebesparende tip?

   Mijn tip
   Bericht ontvangen als jouw tip gebruikt wordt , ik wil een bericht ontvangen als we jouw tip gebruiken (optioneel)

   Je voornaam

   Je e-mailadres

   Condities accepteren


   Verzenden

   Velden met een * zijn verplicht.

   Vul ‘m hier in, zodat wij hem met alle Drenten kunnen delen!