Hoog contrast

Er zijn zoveel stappen die je kunt ondernemen om energiezuiniger te leven, maar alleen jij kunt inschatten welke stappen het best bij jou passen. Hoe leef jij duurzamer? Gewoon zo! Deze tips & tricks helpen jou bij het verduurzamen van jouw huis en leven.

Slimme tips

Denk bijvoorbeeld aan de juiste temperatuur van jouw thermostaat, het verminderen van watergebruik door een waterbesparende douchekop of het verminderen van energiegebruik door het uitzetten van je apparaten. Zo werken we samen naar een energieneutraal Drenthe in 2040!

Kleine stapjes

Probeer zoveel mogelijk warmte te behouden in plaats van op te wekken, bijvoorbeeld door de gordijnen op tijd dicht te doen. Met goede raambekleding zoals dikke gordijnen, kan je in een vrijstaand huis tot wel 270 m3gas per jaar besparen. Dat is €270 per jaar. Als de verwarming minder hard hoeft te branden, bespaar je niet alleen geld, maar ook uitstoot van CO2. Maar let op! Zorg dat je gordijnen niet voor je radiatoren hangen. Dan duurt het langer voordat de warmte de kamer in stroomt. 

Test je isolatie met je CV-ketel. De aanvoertemperatuur van het water bij cv-ketels ligt meestal tussen de 60 en 80 graden. Voor de test pas je de temperatuur aan naar 50 graden. Let op! Zet bij een combiketel (dus als ook je kraanwater hier vandaan komt) de ketel niet lager dan 60 graden i.v.m. de legionellabacterie. Doe dit in een week waarin het buiten tussen de 4 en 10 graden is. Blijft het in je huis comfortabel? Dan je is je isolatie oké.

Stel je thermostaat in op tijdsmomenten, dan vergeet je de kachel niet uit te doen! Als je rekening houdt met je dagritme, gaat er ook geen energie verloren. Ga je bijvoorbeeld om 22:00 uur naar bed, dan kan je de thermostaat zo instellen dat deze al om 21:00 uur uitgaat.

Het is belangrijk om steeds weer te rekenen, rekenen en nog meer rekenen, want grote energiebesparende maatregelen kunnen echt uit! En om goed te kunnen rekenen moet je eerst weten wat je huidige verbruik is. Dat kan door middel van slimme meters. Dan kan je gaan uitrekenen hoeveel je kan besparen!  

 

Voordat je aan de slag gaat met energiebesparing is het handig om te weten hoeveel energie je verbruikt. Met een slimme meter kun je inzien hoeveel gas en stroom je verbruikt, wat je piekperiodes of tijdstippen zijn, en waar je energie naartoe gaat. Ben jij bijvoorbeeld een dag niet thuis geweest, maar heb je wel een hoog stroomverbruik, kan kun je je afvragen of dat komt door een oude vriezer, of sluipverbruik door apparaten die in standby modus toch energie gebruiken. Meten = weten!  

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar die temperatuur is helemaal niet nodig. Je hebt hetzelfde comfort met 50ºC of 60ºC en het scheelt geld en CO2-uitstoot. Let op! Wanneer je een combiketel hebt en dus ook je drinkwater wordt verwarmd met de CV, zet hem dan nooit kouder dan 60ºC graden, dan verhoogt het risico op legionella.  

Wanneer je een mengkraan hebt, is er een kans dat hij niet helemaal terug wordt gedraaid naar koud. Als de mengkraan niet helemaal koud staat, slaat de cv-ketel direct aan als je de kraan weer opent. En dat terwijl je misschien niet eens warm water nodig hebt. Dat is zonde van de energie. Draai daarom altijd de kraan helemaal naar koud voordat je deze uitzet.  

Korter douchen én luisteren naar de beste nummers? Met de Gewoon zo! Playlist op Spotify vind je allemaal nummers van rond de 5 minuten. Is het nummer afgelopen? Dan weet je dat je onder de douche vandaan moet! Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht in plaats van 9 minuten bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas en bespaart hiermee €70,-. Je luistert de playlist hier.

Uit onderzoek blijkt dat het licht het vaakst blijft branden in de keuken (49%), de badkamer (28%), de slaapkamer (27%) en de woonkamer (26%). Maar door de lichten uit te doen bespaar je al snel €100,- op je totale energierekening! Geld én energie besparen? Doe met het gezin een wedstrijdje lichten uit: wie vergeet de lichten uit te doen bij het verlaten van de kamer moet de volgende dag de vaatwasser uitruimen!

Folie die je niet ziet, maar waarvan je de impact wel merkt: om warmteverlies tegen te gaan, plak je radiatorfolie achter je radiator. De warmtestraling aan de achterkant wordt met 75% – 95% verminderd, waardoor je je huis sneller verwarmt. Zo bespaar je gemakkelijk op je stookkosten. Mooi meegenomen!

Maak juist in de winter goed gebruik van de zon! Open de gordijnen wanneer de zon op het raam staat en houd de deuren van de kamer dicht. Zo warmt de kamer lekker op. En dat zonder de thermostaat hoger te zetten!

Heb je het koud in huis? Zet dan niet direct de thermostaat hoger. Ren in plaats daarvan twee keer de trap op en af. Of voor de echte krachtpatsers: doe 15 push-ups. Wedden dat je het direct weer warm hebt?

Wat is jouw slimste energiebesparende tip?

  Mijn tip
  Bericht ontvangen als jouw tip gebruikt wordt , ik wil een bericht ontvangen als we jouw tip gebruiken (optioneel)

  Je voornaam

  Je e-mailadres

  Condities accepteren


  Verzenden

  Velden met een * zijn verplicht.

  Samen bereiken we meer! Hoe verlaag jij jouw energiegebruik? De beste tips zetten we op de website en delen we via onze social media-kanalen.

  Grote stappen:

  Ik raad iedereen aan om een boiler in de keuken te nemen. Deze is niet aangesloten op het warme water via gas dus je cv-ketel slaat niet meteen aan wanneer je even snel warm water pakt.

  Loop langs je stopcontacten en check of ze tochten. Deze plekken trekken vaak energie. En dat is gemakkelijk op te lossen door er kinderbeveiligingen in te stoppen. Tochtende stopcontacten kunnen trouwens wijzen op een slecht geïsoleerde muur.

  Als je cv-ketel op zolder hangt, maar je warmwatervoorziening (zoals de keuken en je douche) bevindt zich op de begane grond, dan kan het lang duren voordat je warm water hebt. Het warme water moet dan namelijk van zolder naar de begane grond stromen. Om (warm)waterverspilling te voorkomen, kun je ervoor kiezen om de cv-ketel naar beneden te laten verplaatsen. 

   

  Onderzoek goed welk energiegebruik wel en niet nodig is. Investeer in spullen zoals radiatorfolie, of andere isolerende middelen.

  Doe eens een rondje door je huis: heb jij nog gloeilampen in gebruik? Vervang die dan door ledlampen. En heb je buitenverlichting? Kies dan voor lampen op zonne-energie. Als je een lampje bij de voordeur hebt, is een beweegsensor slim. Dan staat de lamp niet onnodig aan als er niemand is.

  Nieuwe badkamer? Laat dan een douche-wtw plaatsen. Wtw staat voor warmteterugwinning. Met een warmtewisselaar gebruik je de warmte van het wegstromende douchewater om het koude water alvast op te warmen. Dat scheelt gas en stroom en zorgt daarmee voor een lagere klimaatimpact én een lagere energierekening! Na 5 jaar heb je je investering alweer terugverdiend.

  Het Drents Energieloket weet álles van energiebesparing. Ze helpen je graag verder met bijvoorbeeld vragen over subsidies, isolatie en zonnepanelen. Dus wil je goed, onafhankelijk en gratis advies om energie te besparen of duurzame energie op te wekken in jouw woning? Bel het Drents Energieloket: 085 – 792 01 58.

  Je wilt je huis graag beter isoleren, maar waar begin je? Een goede tip is om eerst het stappenplan van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) te doorlopen. Met deze subsidieregeling krijg je een tegemoetkoming voor je investering in een warmte­pomp, zonneboiler, warmtenet-aan­sluiting of één van de 5 typen isolatie­maatregelen. Het werkt simpel, je kiest tenminste 2 isolatiemaatregelen. Een combinatie van één isolatiemaatregel met een investering in een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet mag ook. Vervolgens check je de voorwaardes waar jouw investering aan moet voldoen. Je koopt de materialen en laat ze installeren. Als laatste stap vraag je de subsidie aan bij het ministerie van Economische Zaken, uiterlijk 12 maanden na de installatie van de maatregelen.

  Ben je al goed bezig met je energiebesparing maar weet je eigenlijk niet zo goed wat jouw inspanningen opleveren? Pak er dan eens een energiemanager bij! Dit is een slimme app of apparaat dat jou van dag tot dag vertelt hoeveel gas of stroom je verbruikt. Dat maakt energie besparen een stuk leuker! Op de website van milieucentraal vind je hier meer informatie over. Ook helpen ze je met het kiezen van jouw ideale energiemanager!

  Wat is jouw beste energiebesparende tip?

   Mijn tip
   Bericht ontvangen als jouw tip gebruikt wordt , ik wil een bericht ontvangen als we jouw tip gebruiken (optioneel)

   Je voornaam

   Je e-mailadres

   Condities accepteren


   Verzenden

   Velden met een * zijn verplicht.

   Vul ‘m hier in, zodat wij hem met alle Drenten kunnen delen!